İçeriğe geç

Kickboks Antrenörü Olmak!

KİCK BOKS/ MUAY THAI ANTRENÖRÜ OLMAK???

Günümüzde kickboks artık en popüler branşlardan. Hemen her mahallede (İstanbul için) kickboks branşında ders veren salon veya stüdyo var. Bireylerin kickboksa olan ilgisi arttıkça bu işten gelir kazanmak isteyen, bu işi meslek edinmek isteyen insanlarında sayısı bir hayli arttı. Kimisi başka branşlarda eğitim veren antrenörler, kimisi alaylı yoldan gelmiş bu işi meslek edinmiş kişiler, kimisi de hiç alakası olmadan sıfırdan bu işe başlamak isteyenler. Para kazanmak, bu işi sevmek, sporla daha içli dışlı olmak, prestij, ego vs. gibi bir çok sebeple bu işi yapmaya çalışanlar var. Sebebin ve amacın ne olursa olsun bu işi mesleğin haline getirmek istiyorsan, kendine bir yol haritası çizmek istiyorsan bu yazı tam senlik! İlk olarak göze alman gereken 3 önemli maddeden bahsetmem gerek. Bunlar gözünü korkutuyorsa hiç başlama.

1) KESİNLİKLE KOLAY PARA KAZANMA YOLU DEĞİLDİR!

Antrenörlük özellikle KİCKBOKS, BOKS VE MUAY THAI ANTRENÖRLÜĞÜ kesinlikle kolay para kazanma yolu DEĞİLDİR! Bir yerden özel kickboks dersi için fiyat alan birisi ders başı 100/150/200/300 TL gibi fiyatları duyar duymaz kendi kendine “iyiymiş abi günde 5 saat ders versem 100 TL’den 500 TL yapar. Hafta da 4 gün böyle geçse 8000 TL yapar!” diye düşünebilir ama gerçekleri hesapladığınız zaman durum çok daha farklı. Hemen bir örnekle başlayalım… Ders başı ücretimiz 150 TL olsun, 10 derslik paket sattınız 1500 TL aldınız. Öncelikle bu rakam sizin direkt olarak cebinize kalmıyor. Salon kirası (10 ders için 400/600TL arası ya da %50 usulde çalışır. Öğrenciyi siz buluyorsanız.) yol, yemek vs gibi giderler. Bir de paketin 2 ay süreceğini hesaplamalısınız. (Her öğrenci ortalama haftada 2 gün antrenman yapar ve illa ki arada hastalık, iş, toplantı gibi bir durumdan iptal de çıkar. Bu da en düzenli gelen öğrenci de bile 7 haftalık paket bitiş süresi yapar) 1500 TL olan paket fiyatımızdan öncelikle 400 TL (bu rakam iyimserdir) kira bedelini düştük ve geriye 1100 TL kaldı yemeği, yolu bendensiniz diyelim:) Paketi de 2 aylık süreye böldüğümüz zaman size 550 TL aylık kazanç sağlar. Bu hesapta 10 adet özel ders öğrenciniz olsa 5500 TL aylık kazanca denk gelir. Serbest çalıştığınız için sigortanız da yok. Belki bir şekilde dışarıdan prim yatırmak isteyebilirsiniz o zaman da aylık 1000 TL civarında sigorta ödemeniz de olacaktır. Yani kazancını hesapladığımız antrenörün net kazanç 4500 TL’ye düştü:) Bir de iş sezonluk bir iş. Yani Eylül/Ocak arası, Şubat/Haziran arası kazandığını iyi saklamalısın çünkü yazın herkes tatilde veya şehir dışında. Ocak ayını da ölü ay gibi düşünebilirsin çünkü okulların ara tatili var ve ciddi soğuklar da insanlar dersleri eker.

Bununla birlikte fiyat ve kalite skalası da oldukça genişledi. Özel kickboks dersleri veren işletmeler grup veya aylık seanslardan farklı olarak paket dersler satıyor. Tabii ki hepsinde fiyatlar fazlaca değişken. 10 derslik bir paketi 800TL’ye satan yerde var, tek dersi 500TL’ye satan da var.

2) BEDEN İŞÇİSİSİN!

En önemli detaylardan birisi de beden işçisisin. (“Beden İşçisi” olarak kastettiğim şey şu, ders verebildiğin kadar, bedenen çalıştığın kadar para kazanabilirsin. En ufak bir hastalık ya da rahatsızlık işini engeller. Yaşlandığında da aynı tempo da ders veremezsin gibi) Mesela geçen hafta ufak bir motosiklet kazası yaptım ve 1 hafta boyunca ders veremedim dolayısıyla geçen hafta kazancım “0” TL 🙂 Yaşlanana kadar bir isim, portföy ya da senin adına işletme oluşturman ŞART!

3) UNUTMA İNSANLA UĞRAŞIYORSUN!

İşte en önemli nokta da bu. “İNSANLA UĞRAŞIYORSUN” öğrenci profilin çocukta olabilir, genç, kadın veya erkekte! İş adamı da olabilir esnaf da beyaz yaka da. Hepsi sana belirli bir amaçla geliyor ve senin öncelikli hedefin her zaman onların o amaca ulaşmasını, antrenmandan sonra da bu işin hakkını verdiğini görmesini sağlamak. Aynı zamanda branşımızın en önemli etkisi stres attırması. Dolayısıyla yüksek stres grubundaki insanlar özellikle bu branşı seçmektedir. Sen de günün kötü, sıkıcı veya olumsuz geçse bile bunu onlara yansıtmadan hatta streslerini atmasını, daha enerjik bir şekilde dersten çıkmalarını sağlamak zorundasın.

Karşına çıkan bu üç zorlu maddeye tamamsan izlemen gereken adımlara geçelim:)

İlk olarak kesinlikle bu işi doğru teknik ve eğitimle öğrenebileceğin bir yere gidip bu branşı sporcu olarak yapmaya başlaman gerek. (Sonuçta doğru teknikleri bilmeden nasıl öğreteceksin değil mi?) Benim dönemim de (Esas branşım Muay Thai’dir) 6 ay/1 yıl kadar sporcu olarak hafta da 3 gün antrenman yapıp belirli bir seviyeye geldikten sonra kuşak sınavlarına katılabiliyorduk. Kuşak sınavları “KHAN” olarak geçer ver 1.Khan (ilk seviye),2/3/4……/10.Khan’a kadar gider. Bu sınavlar bulunduğun il de yetkilendirilmiş hocalar tarafından topluca yapılır. 9. Khan’a kadar kendi antrenörlerinizin yaptığı sınavlara katılırsınız. 9’dan sonra artık federasyonun açtığı sınavlara katılıp 10-11-12. Khanları alırsınız (11.Khan yardımcı antrenör diye geçer. maçlara çıkmak içinde en az 6.Khan olmanız gereklidir.) Süreci basit bir şekilde özetleyip anlatmak istedim. Daha detaylı bilgi almak isteyenler bu yazının altına yorum atabilir, Instagram’dan bana yazabilir ya da mail atabilirler.

2014 Yılında almış olduğum Muay Thai 10.Khan Diploması. Örnek olarak konulmuştur. Tarafımdan onay alınmadan herhangi bir yerde kullanılması durumunda yasal işlem hakları saklıdır.

Hazırlayan: Görkem Kaplan

Yorum bırakın